International Journal of Hematology and Oncology 2011, Vol 21, Num 1 Page(s): 034-039
Pediatrik Febril Nötropeni Hastalarında Sefoperazon-sulbaktam ve Amikasin Sülfat Birlikteliğinin Klinik Etkinliği

Pamir ISIK1, Nese YARALI 1, Ali BAY2, Rukiye SAC1, Abdurrahman KARA1, Bahattin TUNC1

1Dr. Sami Ulus Children’s Hospital, Department of Pediatric Hematology, Ankara
2Gaziantep University, Department of Pediatric Hematology, Gaziantep, TURKEY

Keywords: Febril nötropeni, Sefoperazon-sulbaktam
Bu çalışmada pediatrik hematoloji bölümünde takip edilen febril nötropenik olgularda sefoperazon-sulbaktam ve aminoglikozid kombinasyonunun etkinliği retrospektif olarak değerlendirilmiştir.
Haziran 2007- Şubat 2008 tarihleri arasında hastanemizin pediatrik hematoloji bölümünde akut lenfoblastik lösemi (ALL), akut myeloid lösemi (AML), Fanconi aplastik anemi (FAA), akkiz aplastik anemi (AA) tanıları ile izlenen ve febril nötropeni nedeni ile sefoperazon-sulbaktam ve amikasin sülfat tedavisi alan 20 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların kültürleri alındıktan sonra sefoperazon-sulbaktam 150 mg/kg/gün 3 dozda intravenöz ve amikasin sülfat 15 mg/kg/gün tek dozda intravenöz olarak başlanmıştı. Tedavinin 5. günündeki klinik bulguları ve C-reaktif protein (CRP) değerlerine göre hastalar 3 grupta incelendi.
Sefoperazon-sulbaktam ve amikasin tedavisine yanıt 14 hastada iyi, 2 hastada orta, 4 hastada ise kötü idi. Ortalama ateş düşme süresi iyi olan grupta 2.5 gün, orta olan grupta 5 gün olarak bulundu. Kötü olan grupta ise ortalama ateş düşme süresi 5 günden uzundu. Beşinci gün Absolü nötrofil sayısı (ANS) değeri gruplar arasında farklı bulunmadı. Yüzde değişimlerinde CRP değerleri iyi yanıt veren grupta %85 azalırken, orta yanıt veren grupta %19 artmıştı. ilacın etkinlik oranı %70 bulundu.
Sefoperazon-sulbaktam ve amikasin rejiminin pediatrik hematoloji hastalarındaki febril nötropeni tedavisinde etkin gibi görünse de, ANS değeri 500/μl ve altında olan hastalarda klinik etkinliğinin ve güvenirliliğinin değerlendirilebilmesi için prospektif olarak yapılacak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.